Cukrzyca – jaką rolę pełni odpowiednia dieta

Dieta diabetyka to bardzo ważny aspekt życia codziennego chorych. Dzięki odpowiednim nawykom żywieniowym możemy utrzymać stały poziom cukru we krwi, a to z kolei zapewnia dobre samopoczucie i możliwość czerpania z życia jak najwięcej. Początki choroby zawsze są najtrudniejsze ale najważniejsze jest przestawienie się ze złych nawyków żywieniowych i wprowadzenie w życie zasad, których przestrzeganie pozwoli normalnie żyć.

dieta diabetyka

Dieta diabetyka – 8 najważniejszych zasad

1. Regularne posiłki – w diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie 5-6 posiłków dziennie w odstępie 3-4 godzin, najlepiej o stałych porach. Krótko mówiąc jemy częściej ale mniejsze porcje. Pierwszy posiłek należy zjeść maksymalnie 2 godziny po przebudzenia, a ostatni 2 godziny przed snem.

2. Kalorie - dieta musi być oparta o dzienny harmonogram zapotrzebowania na kalorie: 1000 – 1300 kcal – osoby otyłe 1500 – 1800 kcal – chorzy z nadwagą – osoby niepracujące lub lekko pracujące 2000 – 2200 kcal – chorzy z prawidłową masą ciała – osoby niezbyt ciężko pracujące 2400 – 3000 kcal – chorzy z niedowagą – osoby ciężko pracujące

3. Niski poziom IG i ŁG - w diecie cukrzycowej szczególnie trzeba zwracać uwagę na niski poziom indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego w produktach. Przed zakupem produktu warto więc zwrócić uwagę na tabelę znajdującą się na opakowaniu każdego produktu spożywczego.

4. Proporcje - posiłki powinny zawierać każdą grupę pokarmową, czyli tłuszcze, węglowodany, białka itd. w odpowiednich proporcjach: Dzienny plan żywieniowy oparty o dietę cukrzycową powinien składać się z węglowodanów (45-50%), tłuszczy (30-35%), a także białka (15-20%).

5. Warzywa - zalecane są niemal wszystkie warzywa z wyłączeniem ziemniaków, buraków, a także kukurydzy. Te należy spożywać jak najrzadziej, max. 2 razy w tygodniu

6. Napoje - należy spożywać napoje bez dodatku cukru, oczywiście najlepsza jest zwykła, czysta, niegazowana woda, lub też kawa bez cukru.

7. Błonnik - zaleca się spożywanie błonnika (25-40 g/d), który spowalnia proces trawienia węglowodanów, a także hamuje nagłe skoki glukozy we krwi.

8. Magnez - zwiększa zdolność tolerancji glukozy dlatego dieta diabetyka powinna zawierać produkty bogate w ten minerał m.in. orzechy, rośliny strączkowe. Tak jak w każdym innym przypadku zmiany w sposobie żywienia należy wprowadzać stopniowo, małymi krokami, a nie drastycznie zmieniać styl życia. Dieta dla każdego pacjenta ustalana jest indywidualnie na podstawie wyników badań. Tu pomocny powinien być lekarz lub jeżeli mamy taką możliwość dobrze jest skorzystać z pomocy dietetyka.

Produkty zalecane w diecie cukrzycowej

  • rośliny strączkowe (groch, fasola),
  • ryż brązowy,
  • kasze,
  • makarony pełnoziarniste (ciemne),
  • płatki zbożowe.

Czego należy bezwzględnie unikać w diecie cukrzycowej

Dieta diabetyka wiąże się też z wyrzeczeniami. Czego zatem lepiej unikać ?

  • słodyczy (od czasu do czasu można sięgać jedynie po te przeznaczone dla diabetyków),
  • owoców kandyzowanych i suszonych,
  • konfitur,
  • cukru
  • napojów owocowych i gazowanych.