Przetwory z bananów

Konfitury większość z nas kojarzy z dzieciństwa, gdzie nasze babcie i mamy doprawiały nimi śniadania, podwieczorki czy kolacje. Przetwory są doskonałym dodatkiem do pieczywa, wszelkiego rodzaju białego sera, jogurtów, deserów, naleśników, pierogów, omletów, ciast i wszystkiego co nam przyjdzie do głowy by zjeść na słodko. Dzisiaj przedstawiam sposób na: przetwory z bananów w różnych odsłonach.

Kilka słów o bananach

Banany są jednymi z najpopularniejszych i najstarszych owoców świata - pierwsze wzmianki o uprawie tego owocu sięgają już 5 w p.n.e. Banan jest znany i powszechnie używany nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także wartości odżywcze i korzyści jakie daje jego spożywanie. Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K, B, błonnik oraz składniki mineralne - magnez, fosfor, wapń, potas. Przetwory z bananów są nie tylko pyszne, łatwe w przygotowaniu ale i zdrowe!

Wartości odżywcze bananów (w 100 g): Wartość energetyczna - 89 kcal Białko ogółem - 1.09 g Tłuszcz - 0.33 g Węglowodany - 22.84 g (w tym cukry proste 12.23) Błonnik - 2.6 g Witaminy: Witamina C – 8.7 mg Tiamina – 0.031 mg Ryboflawina – 0.073 mg Niacyna - 0.665 mg Witamina B6 - 0.367 mg Kwas foliowy - 20 µg Witamina A – 64 IU Witamina E – 0.10 mg Witamina K - 0.5 µg Minerały: Wapń – 5 mg Żelazo - 0.26 mg Magnez - 27 mg Fosfor - 22 mg Potas - 358 mg Sód – 1 mg Cynk - 0.15 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
  Sposób na: przetwory z bananów

Dżem, konfitura, marmolada... czy może powidła?

W dzisiejszych czasach mało już kto odróżnia a nawet ma świadomość, że wyżej wymienione przetwory to nie jedno i to samo. Większość produktów kupujemy gotowych w słoiczkach , które tak naprawdę doprawione szkodliwym cukrem, sztucznymi barwnikami i konserwantami niewiele mają wspólnego z prawdziwymi przetworami. Każdy z nas pamięta smak babcinych dżemów czy powideł, które przyprawione ogromną ilością cukru smakowały najlepiej na świecie. Dzisiaj, mając większą świadomość szkodliwości jakie niesie za sobą cukier oraz mając dostęp do zdrowych jego zamienników możemy same nauczyć się przyrządzać przepyszne przetwory z owoców. Przetwory z bananów dzięki ich łatwej dostępności możemy robić cały rok.
Dżem - robi się z pokrojonych na małe cząstki owoców (bądź warzyw) i cukru. Można dodać również substancje żelującą, na rynku obecnie dostępne są również i wersje eko np.: agar agar lub Bio Vegan - bezglutenowy środek żelujący do konfitur. Dżem charakteryzuje się przewagą cukru nad owocami - to on ma za zadanie zakonserwować nasz wyrób. Im więcej cukru i mniej wody, tym dżem będzie trwalszy.
Konfitura - są to owoce zazwyczaj całe bądź przekrojone na połowę smażone w gęstym syropie z cukru. Syrop robi się z minimalnej ilości wody, takiej samej ilości cukru co i owoców, np 1 kg cukru na 1 kg owoców. Owoce w syropie podgrzewa się na niewielkim ogniu, aby się nie rozgotowały, po czym zostawia do ostudzenia, a następnie znowu zagotowuje. Taki proces należy powtarzać 2-3 krotnie.
Marmolada - w jej skład wchodzą przecierane owoce gotowane z cukrem. Cechą charakterystyczną marmolady jest to, że nie ma w niej widocznych ani odczuwalnych pod językiem kawałków owoców, więc przypomina swojego rodzaju mus.
Powidła - przetwór owocowy zazwyczaj wykonywany ze śliwek, przeważnie ogólnodostępnych węgierek. Praży się je w kotłach przez wiele dni, oczywiście nie 24 godz na dobę. Prażenie powoduje odparowanie wody, co zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres przechowywania.

Sposób na... przetwory z bananów:

1. Marmolada z bananów:

Składniki (na kilka słoiczków):

  • 5-10 dojrzałych bananów
  • 50-100 ml wody
  • sok z świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki
  • nasiona z 1/2 laski wanilii (można dodać olejek waniliowy do ciast)
  • szczypta chilli
  • stewia, erytrytol bądź inny zdrowy cukier
  • opcjonalnie dodać substancję żelującą

Sposób wykonania:

Wodę z sokiem z cytryny zagotować, dodać pokrojone kawałki bananów (można wcześniej zmiksować), gotować na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy dość często mieszając (opcjonalnie z dodatkiem substancji żelującej). Na koniec dodać laskę wanilii bądź inne przyprawy, gorący dżem przełożyć do suchych słoiczków, zapasteryzować. Dżem można dodawać do ciast, kanapek, naleśników.

2. Dżem bananowo-daktylowy:

Składniki:

  • 10 dojrzałych bananów
  • 0.5-1 szklanka wody
  • garść daktyli
  • syrop daktylowy
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie odrobina substancji żelującej

Sposób wykonania:

Na głęboką patelnię wlać wodę z sokiem z cytryny, wrzucić pokrojone na małe kawałki banany, daktyle (pokroić bądź zmiksować w zależności czy lubimy w dżemie odczuwalne kawałki), dodać ok 3 łyżeczki substancji żelującej, smażyć na małym ogniu aż banany uzyskają jednolitą konsystencję, pod koniec dodać syrop daktylowy. W razie potrzeby w trakcie przygotowywania dodawać odrobinę wody. Całość studzimy i chowamy do lodówki. Przez kolejne 2 dni czynność powtarzamy (można zrezygnować z tej opcji i od razu po pierwszym zagotowaniu przełożyć dżem do słoiczków i zapasteryzować).

3. Mus bananowo-czekoladowy:

Sposób na: przetwory z bananów

Składniki:

  • 10 dojrzałych bananów
  • 0.5 szklanki wody
  • sok z cytryny
  • tabliczka czekolady: gorzkiej, mlecznej bądź białej
  • cynamon cejloński
  • odrobina kardamonu
Sposób wykonania:
Wodę z cytryną zagotowujemy w garnku o grubym spodzie, zmniejszamy ognień, dodajemy pokrojone banany, gotujemy na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, dodajemy cynamon i kardamon. Wyłączamy gaz, dodajemy pokruszoną czekoladę, energicznie mieszamy, przekładamy do słoiczków. W razie potrzeby na koniec można wszystko razem zblendować.

4. Dżem bananowo-dyniowy(cukiniowy):

Składniki:

  • 10 dojrzałych bananów
  • 1 mała/średnia dynia (opcjonalnie można zamienić na 1 dużą cukinię)
  • 1-2 duże marchewki
  • 0.5 szklanki wody
  • sok z cytryny
  • kurkuma
  • imbir
  • do smaku syrop z agawy bądź klonowy

Sposób wykonania:

Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dynię umieszczamy w garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni, zalewamy wodą i sokiem z cytryny z dodatkiem syropu z agawy bądź innego zdrowego cukru. Przez pierwsze ok 10 min gotujemy pod przykryciem, następnie gdy wszystko się rozpuści gotujemy na małym ogniu bez przykrycia aż dynia zmięknie, sok odparuje a konsystencja zacznie robić się jednolita. Dodajemy startą na małych oczkach lub zblendowaną marchewkę z imbirem, banany, na koniec przyprawiamy odrobiną kurkumy, możemy dodać przyprawę do pierniczków lub goździki mielone dla uzyskania bardziej "zimowego" smaku. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy.

5. Mus bananowo-kokosowy:

Składniki:

  • 10 dojrzałych bananów
  • 0.5 szklanki mleka kokosowego
  • garść wiórek kokosowych
  • olej kokosowy
  • cukier/syrop kokosowy
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie można dodać odrobinę soku z ananasa bądź ananasa z puszki

Sposób wykonania:

Do garnka dodajemy odrobinę olejku kokosowego, lekko podsmażamy pokrojone banany oraz wiórki kokosowe rozdrobione w malakserze/blenderze, dodajemy mleko kokosowe (+ opcjonalnie odrobinę mleczka kokosowego z puszki), zasypujemy cukrem kokosowym bądź syropem, gotujemy na małym ogniu często mieszając aż wszystko przybierze postać musu. Możemy dodać odrobinę żelfixu. Gorący mus przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, pasteryzujemy.

Banany dzięki swojej neutralności smaku doskonale łączą się z wszelkimi innymi owocami, przyprawami czy nawet warzywami. Przetwory z bananów możemy indywidualnie modyfikować: jagody zastąpić malinami bądź truskawkami, wodę mlekiem roślinnym bądź nawet jogurtem naturalnym. Na rynku mamy dostępnych całe mnóstwo zdrowych zamienników tradycyjnego białego cukru, zatem nasze przetwory smakiem nie muszą odstawać od tych babcinych, w szczególności że będą od nich znacznie zdrowsze. Pamiętajmy, kuchnia nie musi się nam kojarzyć z mozolnym staniem przy przysłowiowych garach. Smakami i potrawami należy się bawić szczególnie że w dzisiejszych czasach dysponujemy ogromną wiedzą na temat zdrowego trybu życia a produkty ekologiczne są w zasięgu naszej ręki.

Sposób na: przetwory z bananów