Zewsząd słyszysz, że brokuł jest zdrowym warzywem, lecz jego smak Cię nie przekonuje? Mam dla Ciebie przepis, dzięki któremu polubisz to warzywo i kto wie, może na stałe zagości w Twoim jadłospisie? :-)

Właściwości brokułów

Brokuły zawierają m.in. kwas foliowy, potas, witaminę C, witaminę B, witaminę K, A.  Natomiast w kiełkach brokułów znajdziemy m.in.: karotenoidy (takie jak beta-karoten), magnez, błonnik pokarmowy. Są znane ze swoich właściwości antynowotworowych (o ile warzywo jest ugotowane al dente) oraz właściwości odkwaszania organizmu.

Zupa brokułowa

SKŁADNIKI:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 posiekany brokuł
  • 2 duże pokrojone cebule
  • 1 czerwona papryka drobno pokrojona
  • 1-2 posiekane łodygi selera
  • 1 awokado
  • pół łyżeczki świeżo posiekanego korzenia imbiru
  • sól morska
  • pieprz, najlepiej świeżo zmielony
  • odrobina kminku do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wlej bulion do średniego garnka.
  2. Dodaj pokrojone warzywa i duś je do momentu, aż będą miękkie.
  3. Zblenduj całość do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Podawaj na ciepło doprawiając solą, świeżym imbirem, pieprzem, kminkiem i innymi przyprawami, które lubisz.

Możesz dodać plasterek cytryny lub natkę pietruszki do ozdoby. I gotowe :-)
Prawda, że jest to zupa, którą szybko się robi? :-)