Jak zatrzymać smak lata na dłużej czyli mrożenie owoców i warzyw

Dostęp do świeżych owoców i warzyw, często nawet z własnego ogródka mamy tylko przez kilka miesięcy w roku. Wymyślono jednak sposób na to aby dać sezonowym produktom drugie życie. Tym sposobem jest mrożenie owoców i warzyw. Zna go na pewno każdy z nas, ale nie każdy wie jak to robić aby zachować jak najwięcej składników odżywczych. Mamy dla Was mały poradnik, z którego dowiecie się nie tylko jak właściwie zamrażać ale też jak długo przechowywać i jak rozmrażać owoce i warzywa. Często słyszy się, że mrożonki zupełnie pozbawione są składników odżywczych. Owszem nie są one aż tak naładowane witaminami jak świeże produkty ale przy właściwym zamrażaniu tracą jedynie niewielki procent wartości.

Mrożenie owoców i warzyw – czyli krótka instrukcja co i jak

Pierwsza i podstawowa zasada zanim przystąpimy do zamrażania to dokładne umycie i osuszenie produktów.

mrożenie owoców i warzyw

Owoce

Aby zachowały jak najwięcej witamin zaleca się mrożenie surowych owoców bez wcześniejszej obróbki termicznej. Zamrożone po obróbce mogą stracić nawet do 40% witaminy C czy 30% beta-karotenu. Do zamrażania najwygodniej jest użyć woreczków strunowych, które warto podpisać aby później nie pomylić jagody z czarną porzeczką itd. :) Aby owoce się nie skleiły (szczególnie te soczyste jak np. truskawki) warto początkowo zamrozić je rozłożone pojedynczo na dnie pojemnika, a po paru godzinach przełożyć do woreczka. Zajmą wtedy mniej miejsca i nie będą sklejone. Pamiętajmy też aby wszystko dzielić na mniejsze, jednorazowe porcje ponieważ po zamrożeniu ciężko będzie je rozdzielić. Oczywiście nie wszystkie owoce po rozmrożeniu będą wyglądały tak jak przed. Większość z nich będzie się nadawała raczej do ciast, deserów czy koktajli niż do samodzielnego zjedzenia ale w środku zimy to i tak dużo!

Warzywa

Warzywa przed zamrożeniem w większości trzeba zblanszować – czyli na chwilę zanurzyć we wrzątku, po czym natychmiast przelać bardzo zimną wodą. Pozwoli to zniszczyć enzymy, które odpowiadają za utratę koloru i struktury warzyw. Krótko mówiąc będą piękne i chrupiące ale w zamian stracą część witamin.

Przechowywanie mrożonek

Większość mrożonek można przechowywać maksymalnie do 12 miesięcy. Są jednak wyjątki takie jak:

  • por – 6 miesięcy
  • papryka – 7 miesięcy
  • marchew – 9 miesięcy

Oczywiście im szybciej zjemy zamrożone produkty tym lepiej ale pamiętajcie, żeby pilnować maksymalnych terminów ponieważ po ich przekroczeniu w żywności mogą namnażać się bakterie.

Właściwe rozmrażanie też ma znaczenie

Rozmrażając produkty często wyjmujemy je z zamrażarki i stawiamy w temperaturze pokojowej. Najlepiej jednak wstawić je na najniższą półkę lodówki lub w innym chłodnym miejscu jak np. spiżarnia. Im wolniejszy będzie proces rozmrażania, tym produkty po rozmrożeniu będą smaczniejsze. Owoce należy wyjąć z lodówki kilka godzin przed użyciem natomiast warzywa można wrzucić do garnka lub na patelnię bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki. Dzisiejsze szybkie tempo życia często zmusza nas do korzystania z mikrofalówki. Warto jednak pamiętać, że ten sposób rozmrażania powoduje znaczne straty witamin i minerałów, czyli nasz posiłek będzie mniej wartościowy niż w przypadku tradycyjnego rozmrożenia.

Jak widzicie mrożenie owoców i warzyw nieco się od siebie różni ale nie jest zbyt pracochłonne. Pamiętajcie, że zamrażać możecie też zioła. Idealne do tego będą: koperek, bazylia, natka pietruszki, tymianek, szczypiorek i melisa. Zioła można przechowywać od 3 do 4 miesięcy. Warto mieć zapas mrożonek, szczególnie jeżeli mamy dostęp do produktów z własnego ogródka lub innego sprawdzonego źródła.