Dlaczego warto jeść orzechy ?

Warto jeść orzechy i nie ma co do tego żadnych wątpliwości! To doskonała chrupiąca przekąska po, którą każdy z nas lubi od czasu do czasu sięgnąć. Wysoka zawartość witaminy E, witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych to najlepszy dowód na to, że orzechy są wartościowe. Powinny na nie uważać osoby będące na diecie ponieważ zawierają spore ilości tłuszczu, jednak są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają korzystnie na zdrowie i urodę oraz warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto też wiedzieć, że każda odmiana orzechów ma swoje indywidualne właściwości i może pomóc w uporaniu się z różnymi dolegliwościami.

Dlaczego warto jeść orzechy

Rodzaj orzechów i ich właściwości

Migdały

To bogate źródło magnezu i fosforu, czyli pierwiastków, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a także chronią przed stresem, którego w naszym życiu nie brakuje. Migdały poza zdrowymi kwasami tłuszczowymi zawierają witaminy z grupy B2 i E przez co wpływają na opóźnienie procesu starzenia się skóry, a także obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Orzechy włoskie

To bardzo dobre źródło witaminy B6, także kwasu foliowego, który polecany jest zwłaszcza kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Najważniejsze jest jednak to, że wystarczy zjeść zaledwie kilka sztuk tych orzechów dziennie aby pokryć zapotrzebowanie na kwasy omega-3, które wzmacniają serce i kości, poprawiają samopoczucie, zapobiegają chorobie Alzheimera, a także poprawiają pracę mózgu. Zdecydowanie warto jeść orzechy włoskie!

Orzechy laskowe

Ich spożywanie polecane jest w profilaktyce miażdżycy, ponieważ znajdujące się w nich nienasycone kwasy tłuszczowe skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Orzechy laskowe to również bardzo bogate źródło witaminy E, czyli tzw. witaminy młodości i płodności, która nie tylko walczy z wolnymi rodnikami ale również chroni kobiece narządy rozrodcze przed różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Orzechy makadamia

Zawierają rekordowe ilości zdrowych kwasów tłuszczowych dlatego wyraźnie poprawiają wygląd skóry. W jaki sposób ? Poprzez walkę z wolnymi rodnikami dzięki czemu zapobiegają pojawieniu się zmarszczek, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry. Warto jeść orzechy makadamia ponieważ obniżają ryzyko zakrzepicy oraz choroby wieńcowej, a także wpływają na wzmocnienie układu szkieletowo-mięśniowego.

Pistacje

To prawdziwa skarbnica luteiny i zeaksantyny, czyli naturalnych barwników roślinnych, które wzmacniają oczy i chronią narząd wzroku przed licznymi chorobami.

Orzechy brazylijskie

Są najbogatszym źródłem selenu, dlatego ich chrupanie polecane jest mężczyznom (wspomniany pierwiastek wpływa na sprawność plemników). Oprócz tego wykazuje on silne działanie antyoksydacyjne, a tym samym zapobiega rozwojowi niebezpiecznych nowotworów.

Orzeszki ziemne

Zawierają spore ilości białka, magnezu, a także witaminy B3, dzięki czemu poprawiają koncentrację, zapobiegają rozwojowi pelagry oraz redukują stres.

Nerkowce

Zawierają spore ilości białka roślinnego, magnezu, potasu oraz żelaza, czyli pierwiastków, które chronią serce przed zawałem, a także ograniczają wchłanianie złego cholesterolu do krwi. Nerkowców nie warto poddawać obróbce termicznej – najlepiej smakują w naturalnej postaci jako zdrowa przekąska lub dodatek do ciast i sałatek.

Orzechy pekan

Swoim kształtem przypominają orzechy włoskie, jednak zawierają znacznie większe ilości kwasów tłuszczowych – zarówno tych jednonienasyconych jak i wielonienasyconych. W orzechach pekan znajdują się również spore ilości cynku, czyli pierwiastka, który poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Orzechy te polecane są zarówno kobietom (zapobiegają rozwojowi raka piersi), jak i mężczyznom w średnim wielu (zapobiegają rozwojowi raka prostaty).

Orzeszki piniowe

To bardzo dobre źródło witaminy K, która odpowiedzialna jest za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Orzeszki te zawierają również cynk i magnez, dzięki czemu ich spożywanie łagodzi stany zapalne oraz pomaga uporać się z suchym kaszlem.