Tort makowy z migdałami i suszonymi owocami pomoże urozmaicić nam wielkanocny stół, jak również sprawdzi się przy innych imprezach okolicznościowych. Nie ma w nim tradycyjnych mąk, więc jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej. Przyrządzenie tortu nie powinno trwać dłużej niż 2 godziny.

Tort makowy z migdałami

Tort makowy z migdałami

Składniki (1 porcja):

migdały nieblanszowane - 2 szklanki

mak- 2 szklanki

suszone owoce (śliwki, rodzynki, daktyle, morele lub figi) - 1 szklanka

jajka - 5 sztuk

skórka z cytryny - trochę

rum - 2 łyżki

cukier trzcinowy - 1 łyżka

mleko roślinne lub od krowy - 2 szklanki

agar agar - lub mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

konfitura lub mus (jagodowy, malinowy lub inny kwaśny) - 1/2 słoika

kuwertura lub gorzka czekolada - 1 opakowanie

mąka kokosowa lub wiórki - trochę oleju kokosowego - 2 łyżki

Sposób przygotowania

Krok 1. Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia. Ściągamy skórkę. Jeżeli migdały są blanszowane, to moczymy je przez 1 - 2 godziny i odlewamy wodę. Następnie mielimy je w maszynce do mięsa lub blenderze. Przekładamy migdały do miseczki i miksujemy z mlekiem i dodatkiem agaru.

Krok 2. Mak zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 1 - 2 godziny. Odcedzamy i mielimy trzykrotnie z suszonymi owocami.

Krok 3. Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy z cukrem trzcinowym dodając do masy makowej. Dołączamy 1,5 łyżki oleju kokosowego, rumu i trochę startej skórki z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Krok 4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy olejem kokosowym lub mąką kokosową.

Krok 5. Ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Mieszamy delikatnie z masą makową i wykładamy do tortownicy. Następnie wykładamy masę migdałową.

Krok 6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 45 minut.

Krok 7. Studzimy, przecinamy jak ciasto biszkoptowe i wykładamy na dolną warstwę mus lub dżem. Następnie przykrywamy drugą częścią ciasta. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej kuwerturę lub gorzka czekoladę i polewamy wierzch. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub mąką.