Bio Planet Kasza jaglana 1 kg Bio

Bio Planet Kasza jaglana 1 kg Bio

Ekologiczna kasza jaglana otrzymywana z łuszczonego prosa, jest produktem naturalnie bezglutenowym. Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami. Kasza jaglana jest uważana za jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera wiele...

7.69 zł

-18%

9.40 zł

Dodaj do schowka

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Składniki:

kasza jaglana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Opis:

Ekologiczna kasza jaglana otrzymywana z łuszczonego prosa, jest produktem naturalnie bezglutenowym. Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.

Kasza jaglana jest uważana za jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, m.in. witaminy z grupy B, lecytynę, wapń, fosfor, potas i żelazo.

Według medycyny chińskiej posiada wiele zalet, odpowiednio przyrządzona jest polecana przy wychłodzeniu organizmu, zaparciach, na wzmocnienie nerek, wątroby, trzustki i jelit.

Jak dobrze przygotować kaszę jaglaną?

Przed gotowaniem należy przepłukać kaszę we wrzątku, wodę wylać, następnie ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Medycyna chińska dodatkowo poleca, aby w pierwszej kolejności (przed gotowaniem, płukaniem) kaszę uprażyć. Możemy to zrobić na suchej patelni lub w suchym garnku. Prażenie zwiększa działanie osuszające organizm ze śluzu oraz „ogrzewa” wychłodzone narządy. Dobrze podprażona kasza jaglana powinna mieć delikatnie orzechowy zapach.

Kaszę jaglaną należy trzymać w zamkniętym pojemniku, z tego względu, że lubi chłonąć wilgoć.

Wartość odżywcza w 100 g:

  • Wartość energetyczna - 1514 kJ / 358 kcal
  • Tłuszcz - 3,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g
  • Węglowodany - 69 g, w tym cukry - 1,4 g
  • Białko - 9,8 g
  • Sól - 0 g

Informacja alergenna:

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

Zalecane warunki przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.