Nie trzeba mieć własnych kur, aby wiedzieć, że stwarzając im warunki, w których mogą zaspokoić swoje naturalne potrzeby dbamy tak naprawdę nie tylko o dobrostan ptactwa, lecz także o własne zdrowie.


CZYM RÓŻNIĄ SIĘ JAJA KUR Z WOLNEGO WYBIEGU OD KUR Z CHOWU KLATKOWEGO ?

Żółtka jajek znoszonych przez kury pochodzące z chowu na wolnym wybiegu są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników odżywczych: kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, sprzężonego kwasu linolowego (CLA), zdrowych tłuszczów nasyconych, cholesterolu (tak, cholesterolu!) oraz witamin i minerałów. W jajkach znajdziemy także znaczne ilości odżywczego tłuszczu zwanego choliną, który pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, zmniejszając między innymi ryzyko rozwoju zaburzeń o podłożu neurologicznym, kształtując mózg płodu i zapobiegając jego defektom, a także wspomagając jego dalszy rozwój, ze szczególnym uwzględnieniem procesów pamięciowych u noworodków, niemowląt i małych dzieci. Jajka znoszone przez kury hodowane w naturalnych warunkach są o wiele bogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 niż te, które pochodzą od kur z chowu przemysłowego. Zachowanie odpowiedniej równowagi pomiędzy omega-6, a omega-3 (nie powinna przekroczyć 4:1) łagodzi objawy astmy, ADHD, padaczki, depresji, a także zaburzenia funkcji poznawczych. W jajach znoszonych przez kury karmione wyłącznie zbożami stosunek ten wynosi 14:1, a często nawet więcej. Żółtka jaj znoszonych przez kury, które spędzają dużo czasu na słońcu, zawierają od trzech do sześciu razy więcej witaminy D, niż jaja kur, które trzymane są przez całe życie w zamkniętych klatkach. Spożywając jajka pozyskiwane od kur z wolnego wybiegu, w znacznym stopniu pokrywasz zapotrzebowanie organizmu na witaminę D, która w dodatku nie pochodzi z suplementu, a z naturalnego źródła. Witamina ta wspomaga wchłanianie wapnia z jelit, zapewniając nam mocne kości, ma też wpływ na odporność, ogólną poprawę nastroju, obniżenie ciśnienia oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów i zaburzeń o podłożu autoimmunologicznym, neurologicznym i psychicznym. Pamiętajmy jednak, że bogatym, że bogatym źródłem tej witaminy są tylko jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu.  Jajka znoszone przez kury z wolnego chowu zawierają też więcej witaminy B12, kwasu foliowego oraz witaminy E, a ponadto są bogatym źródłem dwóch karetonoidów o silnych właściwościach antyoksydacyjnych: luteiny i zeaksantyny.
Podsumowując: zdrowe kury to zdrowe jajka, a zdrowe jajka to zdrowi ludzie.


WARTO ZAPAMIĘTAĆ:

  1.  Postaraj się, aby w diecie twojej i twoich dzieci znalazło się jak najwięcej jajek znoszonych przez kuru zagrodowe, wypuszczane na pastwisko.
  2. Pamiętaj, że jajka wysokiej jakości, a przede wszystkim ich żółtka są warte każdej ceny.
  3. Jakość jajka zależy przede wszystkim od tego czy zniosła je ?szczęśliwa kura?, która żyje w naturalnych warunkach, mając do dyspozycji dużo otwartej przestrzeni, nieograniczony dostęp słońca, świeżego powietrza, trawy pastwiskowej i żyznej gleby,  a ich dieta urozmaicona jest bogatą w składniki odżywcze ekologiczną paszą.
  4. Szczególnie wartościowe są jajka gotowane na półtwardo, pieczone w piekarniku, gotowane w koszulkach i sadzone.

Artykuł na podstawie książki "Zdrowy brud"