Wszechświat dąży do równowagi. Nasze ciała również. Nadużycia wobec organizmu, takie jak wszechobecny stres, brak aktywności fizycznej oraz niewłaściwa dieta powodują zaburzenia homeostazy (równowagi) organizmu, którą ten za wszelką cenę próbuje odzyskać. Jednak po latach zaniedbań nawet najsilniejszy organizm nie wytrzymuje ciągłych batalii z niezdrową żywnością i staje się zakwaszony. Skutkuje to ogólnym osłabieniem, podatnością na choroby, a w dalszej perspektywie szeregiem chorób przewlekłych. Jak odzyskać równowagę, lekkość i zdrowie? O tym w dzisiejszym artykule:-)

Co to jest zakwaszenie organizmu?

Każde ciało produkuje tzw. odpady kwasowe (cholesterol, kwas moczowy, kwas octowy). Jeśli jesteśmy zdrowi, organizm bez problemu poradzi sobie z niewielkimi ilościami ?kwasu?. Jednak problem zaczyna się wtedy, gdy musi on nieustannie walczyć z nadmiarem odpadów kwasowych. Traci wtedy równowagę kwasowo-zasadową, a nasze ogólne samopoczucie staje się coraz gorsze.

Po latach zakwaszenia zmniejsza się zdolność organizmu do regeneracji uszkodzonych komórek, oczyszczania z metali ciężkich czy też wchłaniania składników odżywczych.

Objawy zakwaszenia

Zakwaszenie objawia się pod wieloma postaciami, np.:

- przewlekłym zmęczeniem, bólami mięśni,
- częstymi przeziębieniami,
- problemami trawiennymi, wzdęciami, nudnościami, uczuciem pełności,
- podwyższonym poziomem cholesterolu,
- nadwagą, napadami głodu,
- suchą skórą, kruchymi paznokciami,
- wypadaniem włosów,
- częstymi bólami głowy, zawrotami głowy, migreną;

Co zakwasza organizm?

Długotrwały stres, brak aktywności fizycznej i nieodpowiednia dieta to wrogowie nr 1 równowagi kwasowo-zasadowej.

Żywność a zakwaszenie organizmu

Najbardziej szkodliwa jest dieta bogata w produkty przetworzone (słodycze, białe pieczywo, oleje rafinowane) i mięso ? one najbardziej zakwaszają. Aby utrzymać równowagę pH krwi oraz tkanek, właściwa proporcja powinna polegać na diecie złożonej w 70-80% produktów zasadowych i nie więcej niż 20-30% produktów kwasowych.

Odczyn kwasowy lub zasadowy dotyczy odczynu, który powstaje po ostatecznym strawieniu danego produktu. Tak więc cytryna, mimo że ma kwaśny smak, po strawieniu ma odczyn zasadowy.

  • Produkty wysoko- i średnio kwasotwórcze (pH > 5 ? 6,9) ? mięso, wędliny, ryby, jaja, biała mąka i produkty z białej mąki, cukier, piwo, orzeszki ziemne, czekolada, czarna kawa, herbata, kakao, sery żółte, ryż.
  • Produkty słabo kwasotwórcze (pH do 7) ? orkisz, produkty na bazie orkiszu, kasza gryczana, twaróg, orzechy nerkowca, orzechy laskowe.
  • Produkty neutralne (pH 7) ? oleje tłoczone na zimno, jogurty naturalne, świeże masło, śmietana.
  • Produkty średnio i mało zasadotwórcze (pH 7 ? 8) ? kiełki pszenicy i orkiszu, zielona herbata, migdały, mandarynki, pomarańcze, cytryny, słodkie brzoskwinie, maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie, gruszki, dojrzałe jabłka, śliwki, kapusta, buraki, brokuły, fasolka szparagowa, kalarepa, ziemniaki, por, szczaw, awokado, szpinak (gotowany), chrzan, cebula, roszponka, oliwa z oliwek, seler, marchew, kalafior, roszponka, pomidory.
  • Produkty wysoko zasadotwórcze (pH 9,0 ? 8,1) ? świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, grzyby (prawdziwki, kurki), suszone owoce ? daktyle, figi, rodzynki, cukinie, dynie, czarna rzodkiew, sałaty, botwina, bakłażany, ogórki, szpinak (surowy), arbuz, ananas, kiwi.

Jak odzyskać równowagę kwasowo-zasadową?

Zadbaj o właściwą dietę, umiarkowaną aktywność fizyczną oraz relaks. Warto również wspomóc się odpowiednimi preparatami ziołowymi lub suplementy diety.

Szczególnie warto polecić młody jęczmień ? ma on przystępną cenę, oczyszcza i odkwasza organizm, w dodatku jest bogaty w składniki odżywcze. Można go spożywać w postaci tabletek bądź też w postaci soku.

Innym ciekawym produktem, który zmniejsza zakwaszenie jest chlorofil roślinny.

Przez krótki czasu (około 7 dni) można stosować sodę oczyszczoną. W tym celu należy pół łyżeczki sody rozpuścić w szklance wody i popijać w ciągu dnia.