Właściwości czarnuszki - krążą już niemal o tym legendy, a legendy słyną z tego, że nie do końca są prawdziwe. W tym przypadku należy jednak bez wątpienia podtrzymać jej dobrą sławę. Czarnuszka znana już była w starożytnym Egipcie i była wykorzystywana początkowo jako przyprawa, następnie gdy zgłębiono jej właściwości, znalazła zastosowanie w kosmetyce i jako medykament. Przez kolejne lata zyskiwała popularność i znana była również jako "Ziarno Benedykta", "Czarny Kmin" czy "Kąkolnica". Czarnuszka i olej z jej ziaren ma na nas wszechstronne, dobroczynne działanie, a już w starożytności mówiono o niej że "leczy wszystko oprócz śmierci..." właściwości czarnuszki

Właściwości czarnuszki

Czarnuszka, a dokładnie jej małe czarne nasiona są przede wszystkim bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9), które wspomagają wiele czynności życiowych i regulują pracę całego organizmu. Jest ona bogatym źródłem białka, witamin, biotyny, minerałów oraz fosfolipidów które są niezbędne szczególnie dla wątroby.

Dlaczego warto stosować czarnuszkę:

  • Buduje odporność. Zawarte w niej związki wzmacniają układ immunologiczny i pomagają zwalczać wirusy i bakterie.
  • Ma silne działanie przeciwalergiczne. Czarnuszka podawana regularnie znacznie zmniejsza objawy alergiczne. Dzięki silnemu działaniu antyhistaminowym polecana jest również przy astmie.
  • Wzmacnia i chroni układ pokarmowy. Zawarte w niej fosfolipidy wbudowują się w uszkodzone komórki wątroby.
  • Przyśpiesza gojenie wrzodów w żołądku. Olej z czarnuszki leczy również objawy refluksu żołądkowo-przełykowego i skutecznie walczy z bakterią Helicobacter Pyroli.
  • Eliminuje pasożyty. Kuracja olejem z czarnuszki pomaga pozbyć się grzybów i pasożytów nie powodując żadnych skutków ubocznych.
  • Pomaga obniżyć ciśnienie we krwi. Hamuje wzrost homocysteiny, której nadmiar prowadzi do miażdżycy.
  • Ma korzystny wpływ na wygląd i kondycję skóry. Dzięki właściwościom bakteriobójczym olej z czarnuszki skutecznie zwalcza trądzik. Jest skuteczny również w walce z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą i grzybicą.
  • Obniża poziom cukru we krwi i reguluje poziom wydzielania insuliny.

Czarnuszka sprawdza się często w przypadkach gdy na daną dolegliwość nie ma lekarstwa lub jest nieskuteczne. Należy jednak pamiętać by olej z czarnuszki był nierafinowany (tłoczony na zimno), zabezpieczony przed jełczeniem (ciemne szkło butelki) i przechowywany w chłodnym miejscu.