Chociaż w tym roku nadchodzi jakby wolniej, wiosna jest już bardzo blisko. Pogoda co prawda jeszcze trochę nas zaskakuje ale zgodnie z powiedzeniem ?w marcu jak w garncu? ma do tego pełne prawo :) Warto, jednak pamiętać, że wraz z odejściem zimy nie odchodzą niestety dodatkowe kilogramy, które przybyły nam w ostatnich miesiącach. Nie czekaj, już teraz przygotuj się do zbliżających się ciepłych dni.

Jakie zmiany w odżywianiu warto wprowadzić wiosną ?


Zima to czas, kiedy częściej niż zwykle nasze zachcianki biorą górę nad zdrowym rozsądkiem i pozwalamy sobie na więcej. Do naszej diety trafiają niezdrowe przekąski, słodycze, bardziej tłuste, ciężkostrawne potrawy, a ruch jest dużo bardziej ograniczony, bo przecież brzydka pogoda, zmęczenie, chandra i wiele innych wymówek.
Gdy przychodzi wiosna powinniśmy zmodyfikować dietę oraz przystosować ciało do lżejszych i zdrowszych potraw. Zanim jednak na stołach zagoszczą pierwsze upragnione nowalijki, musimy ratować się warzywami sezonowymi (zarówno surowymi jak i gotowanymi). Najlepiej byłoby samodzielnie wyhodować w domu zioła ? szczypiorek, pietruszkę lub rzeżuchę. Uwierz, że to naprawdę proste (więcej informacji na temat uprawy ziół w domu zamieścimy w kolejnym artykule). Zawierają one w swoim składzie dużo witamin z grupy B i C oraz kwas foliowy i sole mineralne, a także potas, wapń, żelazo i magnez. Rzeżucha doskonale wpłynie na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci, a pietruszka i szczypiorek ułatwią trawienie.

Aby pobudzić Twój apetyt na zdrowie mam dla Ciebie przepis na

ZUPĘ PIETRUSZKOWĄ:


Czego potrzebujesz:

  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 4 korzenie pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta suszonego tymianku (lub innych ziół według upodobań)
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie zupy:
Umyj warzywa, obierz je i pokrój w plasterki. Razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i pozostałymi przyprawami umieść je w garnku z gorącą wodą. Taki wywar gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu wyjmij z zupy liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodaj pietruszkę i całość zblenduj. Na koniec dodaj jogurt naturalny i gotowe!


Nie zapominaj też o codziennej aktywności fizycznej! Więcej o niej w artykule SPORT TO ZDROWIE!