Orzeźwienie na upalne dni

Przepis na chłodnik przyda się na upalne dni! Co prawda w tym roku lato jest bardzo kapryśne więc na falę upałów raczej nie ma co liczyć ale ciepłe, a nawet gorące dni jednak się zdarzają :) Niektórzy z Was wakacje spędzają na pewno za granicą więc miejmy nadzieję, że przynajmniej tam pogoda dopisze. Wtedy chłodnik na obiad będzie idealnym rozwiązaniem. Warto go sobie zapisać lub (jak kto woli) zapamiętać, tym bardziej, że nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt orzeźwienia jest gwarantowany!

Przepis na chłodnik

Wybierz idealny dla siebie przepis na chłodnik

1. Chłodnik litewski z botwinką

Składniki:

  • duży pęczek botwinki
  • 2 niewielkie buraczki
  • 2 ogórki gruntowe
  • pęczek koperku
  • mały pęczek posiekanego szczypioru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 litr kefiru
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
  • pęczek rzodkiewki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Botwinkę dokładnie umyć i posiekać. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Oba składniki włożyć do garnka i i zalać wodą ? około pół szklanki. Dusić na małym ogniu około 10 minut, po czym pozostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu wymieszać z kefirem i jogurtem naturalnym. Do całości dodać sprasowany czosnek, koperek, szczypiorek, i pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

2. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką (dla tych którzy nie przepadają za buraczkami :))

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypioru
  • 500 ml kefiru
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Obrane ogórki oraz rzodkiewkę zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodać kefir i jogurt naturalny, a następnie pokrojony koper i szczypior. Na koniec doprawić octem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Pierwsza wersja przypadnie do gustu miłośnikom buraczków, a druga tym, którzy lubią je trochę miej, ale z pewnością obie przyniosą orzeźwienie w upalny letni dzień.