Produkty pełnoziarniste ? kopalnia składników odżywczych

Ziarna każdej odmiany pradawnych zbóż ? prosa, owsa, sorgo, orkiszu, pszenicy płaskurki i miłki abisyńskiej ? zawieraj± cenne składniki odżywcze, których potrzebuje Twój organizm do prawidłowego rozwoju. Spożywanie całych, nieprzetworzonych ziaren zbóż pozwoli Ci jeszcze lepiej wykorzystać ich wła¶ciwo¶ci zdrowotne. Wprowadzenie ich do codziennej diety wzmocni Twoje serce i układ kr±żenia, a także znacznie zmniejszy ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.

Produkty pełnoziarniste

Pełne ziarna zbóż, a zdrowie

  • Błonnik zawarty w pełnoziarnistych produktach zbożowych pomaga organizmowi pozbyć się nadmiaru cholesterolu pokarmowego oraz kwasu żółciowego, który może doprowadzić do zwężenia tętnic wieńcowych.
  • Antyoksydanty i mikroskładniki odżywcze wykazuj± działanie przeciwzapalne, które ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz działanie całego organizmu.
  • Dieta bogata w produkty pełnoziarniste przyczynia się do normalizacji warto¶ci ci¶nienia tętniczego krwi.
  • Spożywanie pełnych ziaren zamiast produktów z oczyszczonej i mocno przetworzonej białej m±ki pszennej przeciwdziała tworzeniu się otyło¶ci brzusznej, jednocze¶nie jednocze¶nie zmniejszaj±c ryzyko wyst±pienia wielu poważnych chorób, w tym cukrzycy, chorób układu kr±żenia, a nawet niektórych nowotworów.

Dieta bogata w pełnoziarniste zboża, a szczupła sylwetka

Dieta bogata w pełne ziarna sprzyja usuwaniu i zapobiega odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej nie tylko w okolicach brzucha. Liczne badania przeprowadzone w różnych czę¶ciach ¶wiata udowodniły, że spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych zamiast wysoko przetworzonej żywno¶ci z białej m±ki obniża wskaĽnik masy ciała (BMI).

Maj±c na względzie dobrze znane zagrożenia i konsekwencje zdrowotne nadwagi i otyło¶ci oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała i dobrej kondycji, powinna¶ jak najszybciej wprowadzić do codziennej diety zdrowe i pełne ziarna zbóż. Być może to jest wła¶nie Twój sposób na szczupł± sylwetkę. Wysoko przetworzone produkty, gotowe zestawy obiadowe i błyskawiczne potrawy do podgrzania w kuchence mikrofalowej s± prawdziw± kopalni± najróżniejszych dodatków chemicznych. Je¶li doł±czymy do tego kusz±ce kolorowymi opakowaniami ciastka, krakersy, chipsy oraz liczne wypieki z białej m±ki otrzymamy przekrój tego, czym chce nas uraczyć przemysł spożywczy. Nadmierna konsumpcja produktów wysoko przetworzonych prowadzi do rozwoju chorób cywilizacyjnych i zaburzeń zdrowotnych na niespotykan± wcze¶niej skalę. Otyło¶ć, choroby układu kr±żenia, udary mózgu, zawały, cukrzyca typu 2, choroby nowotworowe nigdy jeszcze nie należały do tak częstych zjawisk. Na domiar złego dzieci coraz czę¶ciej atakowane s± przez choroby, które w przeszło¶ci dotykały wył±cznie dorosłych. W obliczy tych zagrożeń warto chyba wprowadzić kilka zmian zmian do swojej codziennej diety i zrezygnować z niebezpiecznych dla zdrowia produktów z m±ki rafinowanej na rzecz zdrowych, pożywnych pokarmów uzyskiwanych z pełnego ziarna dawnych odmian zbóż. Zapewniam Cię, że poczujesz się dzięki temu znacznie lepiej niż kiedykolwiek wcze¶niej!

Więcej informacji o zbożach i przepisy z ich wykorzystaniem znajdziecie w ksi±żce ?Super Zboża? wydawnictwa Vivante. Super Zboża