Poszukujesz dobrej bazy do sosów pomidorowych? Musisz koniecznie wypróbować TEN PRODUKT

Sos pomidorowy passata bio włoskiej marki Alce Nero uchyla przed nami szczyptę kulinarnego nieba - jest w pełni naturalny, pomidory, z których jest zrobiony, pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych, a całość jest zamknięta w przyjemnym dla oka szklanym przezroczystym słoiczku. W dodatku kosztuje niewiele jak na dobry produkt ekologiczny.

Produkt ma konsystencję przecieru i nieziemski smak. Każdy smakosz pomidorów we wszelkiej postaci powinien go pokochać. Ja w każdym razie go pokochałam i z chęcią dodałam do samosów (przepis parę linijek niżej).

Passata to idealna baza do sosów pomidorowych oraz dodatek innych dań.

Zastosowanie:

  • Baza do sosów.

  • Dodatek do farszu samosów.

  • Dodatek do zupy pomidorowej.

  • Świetnie smakuje z makaronem.

Samosy z sosem pomidorowym

To jest mój ulubiony sposób na wykorzystanie passaty. Samosy niestety są dość pracochłonne, jednak doznania smakowe zrekompensują długi czas przygotowań.

Samosy to innymi słowy indyjskie pierożki pieczone w piekarniku lub smażone w głębokim tłuszczu. Oryginalna wersja zakłada farsz wegetariański, lecz jeśli uwielbiasz mięso, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś je dodał. Skład nadzienia możesz dowolnie zmieniać w zależności od Twoich upodobań kulinarnych.

Składniki na ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki wody.

Składniki na farsz:

  • 1/2 puszki groszku
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane ziemniaczki
  • 1 pomidor
  • 1 cebulka
  • 4 łyżki sosu pomidorowego passata
  • przyprawy: sól, kmin rzymski, czerwona papryka, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od farszu :-) Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pomidorowy, sos pomidorowy, a następnie przyprawy. Ugotowane wcześniej warzywa kroimy i mieszamy z cebulką, pomidorami i groszkiem.

Mąkę i sól wsypujemy do miski, dodajemy masło, a następnie wszystkie mieszamy, aż ciasto będzie miało konsystencję bułki tartej. Dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i tniemy na mniejsze kawałki, tak jak do klasycznych pierogów. Nakładamy farsz i dokładnie kleimy brzegi.

Samosy można smażyć w głębokim tłuszczu (wrzucając je na rozgrzany tłuszcz) lub w piekarniku. Samosy są gotowe, gdy się zarumienią z obu stron. Samosy smażone ułóż najpierw na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Z podanej porcji powinno wyjść około 25 samosów. Smacznego :-)