Jest wiele metod pozwalających zrzucić zbędne kilogramy, jednak jak wybrać tę najlepszą? Na pewno nie warto przerzucać się na drakońskie diety i produkty, które według reklamowych obietnic mają zdziałać cuda ? obciążają one organizm i często również portfel. Warto natomiast sięgnąć po naturalne i sprawdzone środki, choćby pokrzywę indyjską.

Co to jest pokrzywa indyjska?

Bohaterka artykułu pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Wyglądem przypomina dobrze nam znaną pokrzywę zwyczajną, lecz ma bardziej urzekające kolory. Jest znana również jako szałwia indyjska, koleus, pokrzywka indyjska, pochwiatka lub Coleus forskohlii.

W medycynie hinduskiej zajmowała szczególne miejsce ? leczyła nadciśnienie, choroby układu krążenia, układu moczowego, oddechowego oraz bezsenność. Dopiero w XX wieku zostało odkryte jej działanie odchudzające.

Działanie

Najważniejszym składnikiem pokrzywy indyjskiej jest forskolina ? silny przeciwutleniacz, który działa również antybakteryjnie, przeciwwirusowo, antygrzybiczo. Ta substancja aktywna hamuje wchłanianie glukozy w jelicie cienkim oraz ogranicza insulinemię. Co to oznacza w praktyce? Dzięki mniejszej aktywności insuliny odkłada się w organizmie mniej tłuszczu, a jego zapasy są aktywnie ?spalane?. Innymi słowy ? pokrzywa indyjska zmniejsza napady głody i wspomaga odchudzanie.