Jak ten czas szybko leci! Dopiero co robiliśmy barszcz z uszkami i pierogi z kapustą, a już przyszedł czas na przepisy wielkanocne :)



Dziś mam dla was przepis na bardzo prosty i szybki w wykonaniu pasztet z soczewicy. Chociaż jest to pasztet wegański, nie oprze mu się nawet najbardziej zagorzały mięsożerca! Jestem też pewna, że spokojnie zdążysz go wykonać w przedświątecznym zamieszaniu, bo nie wymaga dużo pracy.  Robi się w zasadzie sam. Takie przepisy lubię najbardziej :)

Pasztet z soczewicy - przepis:

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy (z żółtej też wyjdzie pyszny)
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebua
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki oleju (u mnie kokosowy)
  • przyprawy: sól i pieprz według uznania (ja dodaję po 2-3 szczypty), 1 łyżka słodkiej papryki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka curry (jeżeli lubisz dodaj 2), ? łyżeczki bazylii, ? łyżeczki kolendry, opcjonalnie pół pęczka świeżej pietruszki.

Wykonanie:

  1. Soczewicę gotuj według przepisu na opakowaniu, do momentu osiągnięcia mokrej papki. Nie przejmuj się jeśli papka wyda się zbyt rzadka, pasztet będzie bardziej soczysty :)
  2. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Marchew i cebulę przesmaż na oleju ok. 10 minut.
  5. Do ugotowanej soczewicy dodaj przyprawy, jajka i usmażoną cebulę z marchewką.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierem formy.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 st. i piecz ok. 45-50 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia i wyjmij z formy.


Smacznego!



Ten pasztet od kilku lat króluje na moim Wielkanocnym stole i ma wielu miłośników. Poza świętami robię go jeszcze kilka razy do roku bo jest naprawdę smaczny, zdrowy no i przede wszystkim szybki w wykonaniu. To doskonała alternatywa dla mięsnych dań. Mam nadzieję, że Tobie również posmakuje. Czekam na opinie.

Jeżeli macie swoje ulubione potrawy Wielkanocne, bez których nie wyobrażacie sobie swoich świąt koniecznie się nimi podzielcie!