Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany Mimo tego, że nie wydaję się już tak egzotycznym produktem i nasze krajowe półki sklepowe zdążyły się do niego przyzwyczaić, to jednak wciąż mamy trudność by wybrać odpowiedni do swoich potrzeb. Można go już spotkać nie tylko w sklepach ekologicznych, ale również w galeriach handlowych, dyskontach, czy nawet w osiedlowych sklepach. Od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością, ale czy wiemy o nim wszystko?

olej kokosowy rafinowany

Skąd taka duża popularność oleju kokosowego? Czy zasługuje na swoja sławę?

Olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Dzięki zawartości kwasu laurynowego ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, antygrzybiczne. Osoby które walczą z nadwagą i otyłością również powinny w swojej diecie uwzględnić olej kokosowy, gdyż pomaga on spalać tłuszcz, zmniejsza łaknienie, a jego regularne spożywanie może zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegać chorobom serca.Dlatego chcąc osiągnąć zamierzone efekty, należy dobrze wybrać produkt.

Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany - który wybrać?

Im wybór jest większy, tym większy dylemat. Sprawy nie ułatwiają też inne oznaczenia: virgin, extra virgin, tłoczony na zimno, bezzapachowy. Podpowiedzi z reguły znajdują się na opakowaniu, jednak główną informacją pozwalającą odpowiednio sklasyfikować olej jest to, czy jest rafinowany, czy nierafinowany.

Olej nierafinowany (tłoczony na zimno, virgin, extra virgin) pozyskiwany jest w sposób mechaniczny, bez zastosowania wysokiej temperatury, w efekcie czego otrzymujemy pełnowartościowy produkt zachowujący wszystkie wartości odżywcze i zdrowotne. Olej nierafinowany doskonale też sprawdza się w domowych zabiegach kosmetycznych, zachowuje również swój oryginalny zapach i smak.

Olej rafinowany (bezwonny) - to taki, który powstaje na skutek podgrzania do wysokiej temperatury. W wyniku tego działania, zostaje on pozbawiany charakterystycznego zapachu oraz smaku. Olej w procesie rafinacji traci niemal wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie zyskując dłuższą trwałość i wyższą temperaturę palenia. Podsumowując ? produkt, który sprawdza się w pieczeniu, smażeniu, nie jest rekomendowany do spożywania na zimno i do pielęgnacji ciała.