Wszyscy znamy miód ? jego zapach, smak i wygląd, ale ile tak naprawdę wiemy na jego temat? To istotne i prawidłowo zadane pytanie, ponieważ gdybyśmy chcieli przeprowadzić sondę uliczną okazałoby się jak bardzo nasza wiedza jest uboga na temat tego złotego trunku. Ale na szczęście większość rzeczy w życiu można naprawić, a już na pewno uzupełnić braki wiedzy. Dziś niczym pogotowie miodowe - oto przychodzimy z pomocą!:)

Miód jest słodkim produktem spożywczym wytwarzanym przez pszczoły, które dzięki swojej wytrwałej pracy przetwarzają nektar zbierany z kwiatów. W zależności od surowca oraz pory jego zbierania wyróżniamy miody nektarowe, spadziowe i mieszane. Mogą przybierać konsystencję zarówno płynną, jak i stałą, zaś ich barwa może przybierać odcienie od jasnej żółci do ciemnego brązu. Stanowi niewiarygodnie wyjątkowy i wartościowy produkt ze względu na posiadane składniki odżywcze tj.: witaminy, mikroelementy, kwasy organiczne, aminokwasy, hormony.

Nie ma wątpliwości, że miód jest jednym z najcenniejszych produktów wytworzonych przez naturę. Przyjemny zapach i konsystencja nie stanowią wszystkich jego zalet. O nie! Największymi walorami miodu są jego właściwości zdrowotne. Zatem nie trudno się domyślić, że zastosowanie tego złocistego płynu jest bardzo rozległe - od kuchni przez kosmetologię do domowego gabinetu lekarskiego.
Istotną zaletą miodu jest to, że jest on dobry dla każdego, zarówno dla osób starszych, jak i dzieci, chorych i zdrowych. Miód jest szczególnie doceniany w okresie wzmożonej zapadalności na infekcje występujące jesienią, zimą i wiosną. To niewiarygodne, że poza tym, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze przyprawia nas o zdrowie!

Właściwości lecznicze miodu:

  • leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych
  • pozytywny wpływ na pracę mózgu i serca
  • leczy wrzody żołądka i działa przeciwbiegunkowo
  • wspiera walkę z przeziębieniem oraz leczy choroby gardła
  • zwiększa odporność organizmu i wspomaga apetyt
  • działa kojąco na nerwy, dobroczynnie wpływa na jakość snu
  • spowalnia procesy miażdżycowe

Rodzaje miodu i kilka słów o nich:

  1. MIÓD AKACJOWY ? wyróżnia się zbawiennym wpływem na wątrobę, ponieważ działa oczyszczająco ze szkodliwych substancji. Dodatkowo jest zalecany podczas występowania dolegliwości związanych z układem pokarmowych tj.: wrzody, zaparcia, skurcze.
  2. MIÓD FACELIOWY ? oddziałuje leczniczo przy przeziębieniach oraz nieżytach żołądka. Dodatkowo miód ten obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, kawy oraz herbaty. Zalecany osobom cierpiącym na problemy z nadciśnieniem.
  3. MIÓD GRYCZANY ? uszczelnia naczynia krwionośne. Podbudowuje układ odpornościowy oraz wspiera leczenie infekcji układu oddechowego. Wspomaga profilaktykę miażdżycy. 
  4. MIÓD KONICZYNOWY ? wyróżnia się działaniem wykrztuśnym, napotnym, przeciwzapalnym oraz moczopędnym. Skutecznie pomaga podczas leczenia biegunek, zapalenia oskrzeli, wyczerpania nerwowego. Ze względu na zawartość fruktozy zalecany jest cukrzykom.
  5. MIÓD LIPOWY ? cechuje się działaniem rozgrzewającym i łagodzącym podczas infekcji oskrzeli i zatok, stąd szczególnie zalecany w leczeniu grypy. Co więcej, działa wzmacniająco i uspakajając na organizm.
  6. MIÓD LEŚNY ? wspiera walkę ze schorzeniami na tle alergicznym. Pomaga w przeziębieniach oraz wzmacnia system nerwowy i pozytywnie wpływa na samopoczucie.
  7. MIÓD MALINOWY ? wspomaga układ odpornościowy oraz pracę serca. Cechuje się działaniem napotnym, rozgrzewającym i przeciwgorączkowym. Idealnie sprawdza się przy przeziębieniach oraz schorzeniach górnych dróg oddechowych. 
  8. MIÓD MANUKA ? wytwarzany z nowozelandzkich kwiatów krzewu herbacianego manuka. Methylglyoxal, który stanowi jeden z aktywnych składników miodu odpowiada za szereg właściwości prozdrowotnych tj.: poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, szczególnie wspomaga leczenie dolegliwości żołądka i jelit, wspomaga leczenie dolegliwości skórnych tj.: trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skory, wspomaga walkę z gronkowcem złocistym i nowotworach, pomaga przy infekcjach gardła, zapaleniu dziąseł, posiada właściwości antybakteryjne przy smarowaniu ran i poparzeń.
  9. MIÓD MNISZKOWY ? zalecany osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe i jelitowe oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych. Dodatkowo wspomaga leczenie niedokrwistości oraz schorzenia reumatyczne. Pomaga uzyskać równowagę w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.
  10. MIÓD NAWŁOCIOWY ? swoje zastosowanie odnajduje przy schorzeniach i chorobach tj.: grypa, katar, przeziębienia oraz biegunka. Miód ten jest pomocny również w dolegliwościach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.
  11. MIÓD NOSTRZYKOWY ? obniża ciśnienie tętnicze krwi. Zalecany osobom dotkniętych nerwicą serca oraz innymi sercowymi dolegliwościami. Wykazuje właściwości przeciwkrzepliwe oraz przeciwskurczowe w chorobie wieńcowej. Dodatkowo posiada działanie uspokajające także szczególnie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na bezsenność, migrenę, nerwobóle i zespół klimakteryczny.
  12. MIÓD RZEPAKOWY ? wspomaga gojenie się ran i blizn. Charakteryzuje się cennymi właściwościami odpowiedzialnymi za prawidłową pracę serca i układu krążenia.
  13. MIÓD SPADZIOWY ? jest rodzajem miodu, które stanowi najbogatsze źródło substancji dbających o nasze zdrowie. Zbawiennie sprawdza się w stanach wyczerpania organizmu w wyniku choroby, stresu i ciężkiej pracy. Pomaga przy leczeniu infekcji układu oddechowego oraz wspiera profilaktykę chorób serca.
  14. MIÓD WRZOSOWY ? idealny dla mężczyzn ze względu na swoje dobroczynne działanie chroniące prostatę. Ponadto, swoje zastosowanie odnajduje w leczeniu dolegliwości związanych z nerkami i pęcherzem moczowym.


Co więcej, miody swoje zastosowanie znajdują również w produkcji kosmetyków. Na ich bazie tworzone są produktu do pielęgnacji skóry ciała i włosów, dodając blasku i zdrowego wyglądu naszej urodzie.

Pszczoły i liczby, czyli kilka ciekawych faktów na temat pszczół:

  • na świecie wyróżnia się około 20 000 gatunków pszczół
  • pszczoły miodne żyją w rojach. W jednym roju żyje od 20 tys. do 100 tys. pszczół,a wśród nich jest tylko jedna królowa
  • wielkość pszczół może wynosić od 0,2 mm ? 40 mm
  • średni zasięg lotu pszczoły wynosi 3 km, ale maksymalnie może wynosić nawet 10 km
  • aby stworzyć 1 kg miodu pszczoły muszą odwiedzić około 4 mln kwiatów
  • pszczoły porozumiewają się za pomocą tańców i wydawanych dźwięków
  • pszczoły wytwarzają miód w sposób niezmienny od 150 mln lat

Powyższa treść przedstawia chyba wystarczające powody, aby docenić miód i włączyć go do codziennej diety! :)


Świadomie korzystajmy z dobrodziejstw natury i nieprzerwanie dbajmy o to, co mamy najcenniejsze ? o zdrowie.