Aby zrozumieć sposób działania i funkcjonowania naszego organizmu warto byłoby się przyjrzeć, z czego nasz organizm jest zbudowany. W oparciu o tę wiedzę należałoby zrewidować, jakie substancje i w jakich proporcjach powinniśmy mu dostarczać, aby cieszyć się jak najdłużej zdrowiem. Biorąc pod uwagę skład chemiczny człowieka, najwięcej jest w ludzkim organizmie tlenu, a następnie krzemu, podczas gdy pozostałe pierwiastki występują już w wielokrotnie mniejszych ilościach. Krzem jest pierwiastkiem kluczowym dla wszystkich miękkich tkanek (ścięgna, naczynia krwionośne, układ trawienny, okostna, chrząstki, mazie stawowe).
Największą koncentrację krzemu w ludzkim organizmie zaobserwowano we włosach i paznokciach. Krzem wchodzi też w skład kolagenu ? podstawowego białka tkanki łącznej. Jego główna rola to udział w reakcji chemicznej spajającej oddzielne włókna kolagenu i elastyny, co zapewnia tkance łącznej wytrzymałość i sprężystość.  Niedobór krzemu jest niebezpieczny dla zdrowia i życia człowieka. Powoduje opóźnienie wzrostu u dzieci, pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci, odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych (zwłaszcza w aorcie), choroby kości, więzadeł i inne uszkodzenia tkanki łącznej. Niski poziom krzemu utrudnia też zrastanie się złamanych kości. Krzem hamuje wchłanianie się aluminium w mózgu, więc jego niedobór przy jednoczesnym częstym kontakcie z aluminium może być jednym z czynników warunkujących rozwój choroby Alzheimera. Wykazano, że krzem bierze udział w obiegu fluoru, magnezu, glinu i innych związków mineralnych, ale szczególnie mocno oddziałuje ze strontem i wapniem. Jeden z mechanizmów oddziaływania krzemu polega na tym, że dzięki swym chemicznym właściwościom tworzy elektrycznie naładowane układy koloidalne, które mają zdolność absorbowania wirusów i mikroorganizmów chorobotwórczych groźnych dla człowieka.
Z warzywami, owocami, mlekiem, mięsem i innymi produktami człowiek powinien codziennie otrzymywać 10-20mg krzemu. Ta dawka jest konieczna do normalnej aktywności życiowej, wzrostu i rozwoju organizmu. Tymczasem obecnie, spożywając wysoko przetworzoną żywność, w ciągu doby otrzymujemy z wodą i jedzeniem średnio 3,5mg krzemu, a tracimy około 9mg!

Niedobór krzemu prowadzi do: osteomalacji (rozmiękania kości); chorób oczu, zębów, paznokci, skóry i włosów;przyspieszonego zużywania się chrząstek stawowych; zapaleń skóry;kamieni w wątrobie i nerkach; problemów naczyniowych; dysbakteriozy;

Objawy niedoboru krzemu: zaburzenia stanu tkanki łącznej ? choroby kości, więzadeł, rozwój osteoporozy, paradontozy, artrozy;odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych;podwyższony poziom cholesterolu; skóra sucha, nadwrażliwa; łamliwość i spowolniony wzrost paznokci; obniżenie odporności organizmu na infekcje, choroby płuc i górnych dróg oddechowych.

Przyczyny niedoboru krzemu: niedostateczne spożycie błonnika i wody mineralnej; nadmiar aluminium (np. na skutek przygotowywania jedzenia w aluminiowych naczyniach); okres intensywnego wzrostu u dzieci;przeciążenia fizyczne.

Niedobór krzemu związany jest zwykle z ogólnym niedoborem minerałów. Nadmierne spożycie antagonistów krzemu ? magnezu, potasu, chromu, witamin B2, B5 i B6, tłuszczy nasyconych i kwasów tłuszczowych trans ? wpływa hamująco na wchłanianie się krzemu (z kolei większe spożywanie kwasu tłuszczowego omega-6 wpływa na zwiększenie zawartości krzemu w organizmie).
Naturalne źródła krzemu to warzywa i bogate w ten pierwiastek wody mineralne. Duże ilości krzemu można znaleźć w otrębach ryżowych, pszennych i owsianych, a także w ogórkach, burakach cukrowych, białej cebuli, kapuście, pasternaku, rzodkiewkach, owsie, mączce sojowej i brązowym ryżu.
Krzem to świetny kosmetyk. Oczyszcza skórę z wyprysków ropnych. Szczególnie dobrze działa mycie się wodą krzemową, a przy trądziku młodzieńczym, także jej picie. Podczas badań uczeni opracowali nową klasę organicznych związków krzemu, które pobudzają procesy regeneracji zachodzące w skórze, a biorąc udział w syntezie białek tkanki łącznej, kolagenu i elastyny, ujędrniają skórę i likwidują już utworzone zmarszczki.


Dlaczego warto zastosować suplement Silor+B krzem z borem ?


-innowacyjna technologia monojonowa proponowana przez firmę Invex Remedies zapewnia niebywałą wchłanialność i przyswajalność minerałów na poziomie 80% !

-płynna forma produktu gwarantuje dobrą wchłanialność w całym przewodzie pokarmowym

-świetna rozpuszczalność w wodzie

-składniki aktywne w postaci monojonów o wielkości 0,3 nanometra

-rozmiar cząstki krzemu i boru gwarantuje dobrą przenikalność przez błony komórkowe oraz rozpuszczalność we krwi

-alkaiczne pH preparatu umożliwia jednocześnie odkwaszanie organizmu

-wysokie stężenie krzemu

-w suplemencie brak parabenów, konserwantów, zbędnej chemii, substancji zbrylających, zapachowych, słodzących, barwiących

Bor - jest niezbędny dla zachowania właściwej gospodarki wapniowej organizmu i zapobiega utracie kośćca związanej z osteoporozą i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Wchłanialność wapnia bez obecności boru i krzemu nie jest możliwa. Bor ponadto podnosi poziom hormonów sterydowych człowieka i ma wpływ na aktywność komórek mózgowych. Niedobór boru pociąga za sobą zmiany w układzie kostnym i zahamowaniem tempa wzrostu. Posiada właściwości antyseptyczne ,przeciwgrzybicze i ściągające , wykazuje synergizm z krzemem potęgując jego działanie , stymuluje powstawanie witaminy D3 , odpowiada za utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowo-magnezowej organizmu.


Zmieniający się świat wymusza zmiany w sposobie żywienia. W nieustannym pośpiechu spożywamy produkty wielokrotnie przetwarzane i rafinowane, pozbawione właściwości odżywczych, mamy stały kontakt z chlorowaną wodą oraz spożywany produkty mleczne, które obecnie ze względu na zanieczyszczenie środowiska zawierają duże ilości radionuklidów, dlatego tak ważna staję się suplementacja .