Jarmuż smakuje wyśmienicie. Należy do warzyw uniwersalnych, które znajdują wszechstronne zastosowanie w kuchni. Bez trudu można go znaleźć i przyrządzić z niego rozmaite potrawy. Jednak to przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych zdobył on sobie tak wielką popularność wśród entuzjastów zdrowej żywności.

Jarmuż znajduje się w czołówce najzdrowszych warzyw na świecie. Zawdzięcza to wysokiej zawartości witamin, minerałów, błonnika, antyoksydantów, kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz białka. W celu osiągnięcia maksymalnych korzyści zdrowotnych jarmuż powinno się uwzględnić w diecie przynajmniej trzy razy w tygodniu po jednej do dwóch szklanek za każdym razem (częstsze spożywanie jest jak najbardziej wskazane!).

Jakie konkretnie korzyści przyniesie spożywanie jarmużu ?

  • Dostarczy organizmowi energii, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 zapewniają siłę i zwiększają odporność. Niektórzy twierdzą, że po tym, jak wprowadzili jarmuż do swojej codziennej diety, częstotliwość ich przeziębiania się spadła nawet dziesięciokrotnie.
  • Dzięki witaminie K, wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 oraz przeciwzapalnemu działaniu wyjątkowo licznych flawonoidów jarmuż wpływa korzystnie na nasze stawy i przyspiesza ich regenerację pomiędzy okresami wzmożonego wysiłku fizycznego.
  • Duża zawartość błonnika w jarmużu sprawia, że po jego spożyciu ten istotny składnik odżywczy wypełnia nam żołądek, powodując uczucie sytości po posiłku, a tym samym nie odczuwamy potrzeby sięgania po przekąski.
  • Wysoka zawartość beta-karotenu wpływa korzystnie na poprawę wzroku.
  • Wartości odżywcze jarmużu mają wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego.
  • Jedzenie jarmużu pomaga naszemu organizmowi szybko pozbyć się toksyn obecnych w zalegających resztkach pokarmowych.


Co powiecie na chipsy z jarmużu ?
Chipsy z jarmużu są niskokaloryczną i zdrową przekąską. Kiedy zaczniesz je jeść, to podobnie jak w przypadku chipsów ziemniaczanych nie poprzestaniesz na kilku! Doskonale nadają się na imprezy towarzyskie, jednak przede wszystkim są cennym źródłem składników odżywczych.

  • 1 wiązka jarmużu
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 łyżeczka soli z przyprawami


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przy pomocy noża powycinaj nerwy główne i zgrubienia z liści jarmużu. Porwij liście na małe kawałki, tak aby nadawały się na jeden kęs. Umyj je i dokładnie osusz. Pokrop liście olejem i posyp przyprawami. Piecz 10-15 minut, do chwili gdy brzegi listków zaczną się rumienić.

Artykuł napisany na podstawie książki "JARMUŻ" wydawnictwa Vivante.