Imbir to pochodząca z Indii Roślina, która jest w Polsce dobrze znana. Większość ludzi wie jak wygląda, a nawet smakuje imbir ale nie każdy z nas zna jego dobroczynne i lecznicze właściwości. Biorąc pod uwagę fakt, że właśnie rozpoczął się sezon przeziębień, zachorowań na grypę itp. warto przyjrzeć mu się bliżej.

Najczęściej spotykany jest w postaci sproszkowanej (tu możemy znaleźć nie tylko imbir ale też inne  bardziej lub mniej znane dodatki) i w postaci świeżego korzenia, który będzie zawsze najlepszym wyborem. Jego smak jest dosyć wyrazisty i nieco ostry, a zapach bardzo aromatyczny

Jakie składniki odżywcze znajdują się w 100g imbiru ?
87g wody, 1,4g białka, 0,7g tłuszczu, 8,7g węglowodanów, witaminy z grupy B1 oraz B2, 4mg witaminy C, 20mg wapnia, 45mg fosforu, 7mg żelaza, 387mg potasu i ok. 3% olejków eterycznych.

Dlaczego działanie imbiru porównywane jest do aspiryny ?
Imbir, podobnie jak aspiryna działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, tak więc świetnie sprawdzi się w leczeniu przeziębień i grypy. Posiada on też właściwości przeciwzapalne, tak więc można zastosować go również przy niewielkiej gorączce. Ta aromatyczna przyprawa  przyniesie ulgę również w bólu stawów i mięśni oraz poprawi przepływ krwi.


Pozostałe właściwości imbiru:

  • Ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm, w związku z czym jest pomocny przy odchudzaniu,
  • Łagodzi wzdęcia,
  • Wpływa na poprawę koncentracji,
  • Pomocny przy rzucaniu palenia ? zmniejsza nudności jakie mogą pojawiać się po odstawieniu papierosów oraz oczyszcza organizm,
  • Łagodzi nudności i migreny.

 
Sposoby spożywania imbiru:
Jak już wcześniej wspominałam zdecydowanie najlepszy będzie świeży korzeń imbiru i ja też takiego używam. Imbir w tej postaci należy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki. Dodaję go do potraw wytrawnych jak na przykład mięsa, ale głównie do słodkich wypieków takich jak, ciasta i ciasteczka (zwłaszcza pierniki), deserów z pieczonym jabłkiem, do porannej owsianki z jesiennymi dodatkami i oczywiście do herbaty!

HERBATA Z IMBIREM

Składniki:

  • kawałeczek kłącza imbiru (ok. 2 cm)
  • miód (ilość w zależności od upodobań, ja polecam 6 łyżeczek)
  • sok z cytryny ( ilość według uznania)
  • 1 litr wody

Wykonanie:
Do wrzącej wody dodaję drobno posiekany imbir. Gotuję około 10 minut. Imbir odcedzam, czekam kilka minut aż wywar wystygnie, następnie dodaję miód i sok z cytryny. Mieszam i gotowe:-)