Oleje tłoczone na zimno coraz częściej można spotkać nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, lecz również w zwykłych sklepach spożywczych. Ta zdrowa moda zaczęła się kilka lat temu i trwa do dziś.

Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Oprócz witamin i innych składników odżywczych, te oleje są bogate w tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe. Wspomagają one wiele czynności życiowych, regulują pracę całego organizmu, a przede wszystkim ? obniżają poziom cholesterolu. Różne oleje są polecane na różne schorzenia, a czasem wystarczy 1-2 łyżeczki dziennie, aby ochronić się przed chorobami lub złagodzić objawy już istniejącej choroby.

Wiele olei, jak na przykład kokosowy, lniany, słonecznikowy, ma również zastosowanie kosmetyczne. Kupując buteleczkę oleju warto przeznaczyć jego część na nawilżenie skóry bądź też poprawienie kondycji włosów.



Jakość oleju ? śliska sprawa

Zwykły olej, który możemy kupić w każdym sklepie spożywczym ma zupełnie inną jakość i zastosowanie niż oleje tłoczone na zimno.

Przede wszystkim różni je sposób produkcji ? najtańsze oleje spożywcze są rafinowane. Oznacza to, że proces wytłaczania nasion miał miejsce w wysokich temperaturach (powyżej 200 stopni C) z dodatkiem substancji chemicznych. Tak wyprodukowany olej można podgrzewać do wysokich temperatur (czyli możemy na nim smażyć, piec, gotować), lecz jest on pozbawiony składników odżywczych.

Natomiast oleje nierafinowane (tzw. oleje tłoczone na zimno), zostały wytłoczone w niskich temperaturach (max 40 stopni C). To sprawia, że nie nadają się do smażenia, pieczenia i gotowania, lecz są bogate w różne składniki odżywcze, głównie w nienasycone kwasy tłuszczowe. Takie oleje zazwyczaj mają krótki termin przydatności - od trzech miesięcy do roku ? w zależności od rodzaju oleju.

Oleje tłoczone na zimno należy przechowywać ich w lodówce, najlepiej w ciemnej butelce ? jest to dodatkowa ochrona przed utratą cennych składników odżywczych.

Zastosowanie kulinarne

Jak już wspomniałam, olei tłoczonych na zimno nie można podgrzewać (wyjątek stanowi olej kokosowy oraz oliwa z oliwek). Podgrzanie do wysokich temperatur sprawia, że stają się toksyczne. Tak więc zaleca się ich stosowanie wyłącznie na zimno.

Co więc można z nimi zrobić? Są one doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, domowych past kanapkowych i innych dań na zimno. Jedną łyżeczkę oleju można dodać do gotowych dań z kaszy, ryżu, warzyw. We Włoszech smakowitą przekąską jest chlebek umoczony w oliwie z oliwek.

Rodzaje olei tłoczonych na zimno

Obecnie na rynku można kupić wiele rodzajów olei. Poniżej przedstawiam najpopularniejsze, które spotkasz raczej w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Olej lniany ? To prawdziwa ?gwiazda? wśród olei tłoczonych na zimno. Jest ważnym elementem tzw. diety dr Budwig ? diety antynowotworowej. Już dwie łyżeczki dziennie zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób i nieprzyjemnych dolegliwości: miażdżycy, nadciśnienia, chorób reumatycznych, chorób oczu, stanów obniżonego nastroju, zapaleniu jelit, kamieni żółciowych, zespołu przedmiesiączkowego.

Olej lniany poprawia stan włosów, skóry, paznokci. Jest szczególnie polecany dzieciom, młodzieży, sportowcom i osobom narażonym na powyższe choroby.

Olej kokosowy ? To bardzo uniwersalny olej. Ma on zastosowanie kulinarne, kosmetyczne i zdrowotne. Można go spożywać na zimno, można również na nim smażyć i piec. Świetnie sprawdza się jako zamiennik masła czy margaryny.

Posiada on tak wiele właściwości zdrowotnych, że nie sposób wymienić ich wszystkich w tym krótkim artykule. Olej kokosowy przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy, ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.

Jako kosmetyk olej kokosowy nawilża skórę, odżywia włosy, a miłośnicy naturalnych kosmetyków odnajdą go w mydłach, odżywkach, balsamach peelingujących, a nawet domowych pastach do zębów i dezodorantach.

Olej konopny ? Charakteryzuje się orzechowym smakiem, ma zielonkawy odcień. Posiada odpowiedni stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu już jedna łyżeczka dziennie chroni nas przed ?złym? cholesterolem. Olej z nasion konopi wykazuje również naturalne działanie przeciwzapalne.

Olej z wiesiołka ? Oprócz tego, że jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera również dużo witaminy F. Jest pomocny zwłaszcza przy wysokim ciśnieniu krwi, ryzyku wystąpienia zakrzepów, regulowaniu funkcji mózgu. Olej z wiesiołka jest polecanych przy chorobach takich jak: miażdżyca, cukrzyca, niewydolność wątroby, zapalenie spojówek a także pomocniczo przy niektórych chorobach układu nerwowego: SM (stwardnienie rozsiane), schizofrenia.

Olej z czarnuszki - Ma kolor ciemnobrązowy lub miodowy. Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Jest polecany przy trądziku. Wzmacnia odporność, poprawia trawienie, warto go przyjmować przy wrzodach żołądka, problemach z koncentracją i w stanach obniżonego nastroju.

Olej z ostropestu ? To olej numer jeden na problemy z wątrobą i nerkami ? odtruwa, regeneruje i wzmacnia te organy. Łagodzi objawy takich dolegliwości jak: żółtaczka zakaźna, marskość wątroby, zatrucia grzybami. Olej ma orzechowy posmak, lecz jednocześnie jest lekko gorzkawy.

Olej dyniowy ? Ma intensywny smak pestek dyni. Warto go dodać do swojej diety, gdyż olej ten: ułatwia odchudzanie, odtłuszcza wątrobę, jest pomocny przy oczyszczeniu organizmu z pasożytów, reguluje trawienie, zapobiega niektórym chorobom m.in.: cukrzycy, miażdżycy, otyłości.

Olej słonecznikowy ? Ten olej jest dobrze nam znany jako olej rafinowany, polecany do smażenia. Jednak olej słonecznikowy tłoczony na zimno, to zupełnie inny produkt! Przede wszystkim ma intensywny smak słonecznika, jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. Mogą włączyć go do swojej diety wszyscy, którzy chcą obniżyć poziom cholesterolu i wzmocnić odporność. Ten olej jest stosowany w kosmetyce ? ogranicza powstawanie zmarszczek, nawilża skórę.

Olej z lnianki (rydzowy) ? Był znany naszym babciom i dziadkom. Dziś, dzięki modzie na zdrowe odżywianie, powraca do łask. Olej z lnianki ma bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych. Już jedna łyżeczka dziennie wystarczy, aby obniżyć poziom ?złego? cholesterolu.

Oliwa z oliwek ? Charakteryzuje się bogactwem witaminy A, D, K, E, a także fosforu, potasu, żelaza. Systematyczne picie oliwy z oliwek spowalnia procesy starzenia się organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawia stan włosów, skóry i paznokci.