Jedz świadomie!

Świadomy wybór produktów, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy jest bardzo ważne. Jedzenie ma duży wpływ na zdrowie układu pokarmowego. Organizm strawi praktycznie wszystko co zjemy, ale nie oznacza to, że układ pokarmowy dobrze na to zareaguje lub nie będzie miał z tym problemów. Istnieją produkty niedobre dla układu pokarmowego ale są również takie, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia tego układu oraz w złagodzeniu zaburzeń jego funkcjonowania. Nie oznacza to, że konkretne potrawy w magiczny sposób pozwolą uwolnić się od wszystkich dolegliwości ale włączenie ich do diety pomoże osiągnąć lepsze rezultaty.

Produkty, które pozytywnie wpływają u układ pokarmowy

Lista produktów, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy

1. Jogurt naturalny

Jogurty to jedne z najlepszych produktów. Które pomagają utrzymać dobrą kondycję układu pokarmowego. Jogurt to fermentowany produkt mleczny. Ma kwaśny smak i gęstą konsystencję, ponieważ powstał dzięki dodaniu do mleka zdrowych kultur bakterii. Znane są pod nazwą probiotyki. Pomagają one utrzymać właściwą równowagę między korzystnymi, a szkodliwymi bakteriami poprzez przywrócenie prawidłowej flory jelitowej, wzmagając odporność i prawidłowe trawienie. Ciakwostka: Nie wszystkie jogurty i produkty na bazie jogurtu są sobie równe. Należy wybierać te z ?Żywymi i aktywnymi kulturami bakterii?, aby mieć pewność, że zawierają probiotyki. Jeżeli na etykiecie napisane jest np. ?żywe kultury? albo ?aktywne kultury? produkt prawdopodobnie nie zawiera probiotyków.

2. Owsianka

Zacznij dzień od bogatej w błonnik owsianki i pożegnaj się ze słodzonymi płatkami śniadaniowymi i białym pieczywek, które nie zrobią nic dobrego dla Twojego układu pokarmowego. Pełnoziarnista owsianka jest sycąca, niskotłuszczowa, zawiera dużo rozpuszczalnego błonnika i jest bogata w substancje odżywcze takie jak selen, witamina B1, fosfor i magnez. Płatki owsiane górskie zawierają więcej składników odżywczych od płatków błyskawicznych. Można je wzbogacić dodając świeże owoce, szczyptę cynamonu, orzechów, rodzynek w zależności od upodobań.

3. Mielone siemię lniane

Działa przeciwzapalnie, jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, zawiera mnóstwo rozpuszczalnego błonnika i naturalnych olejów, które wspomagają proces trawienny i regularne wypróżnianie. Mielone siemię lniane jest dużo lepiej przyswajalne niż całe ziarenka, które po prostu przechodzą niestrawione przez układ pokarmowy. Warto dodać do swojej diety 1-2 łyżeczki siemienia lnianego dziennie. Nie jest ono jednak wskazane w ciąży.

4. Żurawina

Najbardziej znane właściwości żurawiny to wspomaganie leczenia infekcji dróg moczowych. Zawiera ona najwięcej antyoksydantów i fitosubstancji odżywczych spośród wszystkich owoców i warzyw. Wspomaga układ krążenia i układ immunologiczny, zmniejsza ryzyko chorób zębów i dziąseł, jest również ważna dla układu trawiennego. Żurawina utrudnia bakterii H. Pylori przyleganie do ścianek żołądka i osłabia jej rozwój, zmniejszając ryzyko wrzodów układu trawiennego, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym pomaga zmniejszyć ryzyko nowotworów jelita grubego. Z pewnością możemy zaliczyć ją do produktów, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy.

5. Kefir

Podobnie jak jogurt zawiera żywe kultury bakterii oraz olisacharydy (rodzaj prebiotyku) i węglowodany złożone, które działają jak pokarm dla pożytecznych bakterii jelitowych. Kefir jest bogaty w witaminę B12, wapń, magnez, kwas foliowy, biotynę i enzymy. Nie tylko wzmacnia układ immunologiczny i usprawnia trawienie ale pomaga też w leczeniu nieswoistego zapalenia jelit oraz zespołu jelita drażliwego, poprawia gęstość mineralną kości i walczy z alergenami.

6. Szparagi

Są bogate we fruktoolisacharydy, rodzaj rozpuszczalnego błonnika oraz inulinę, fruktan krótkołańcuchowy. Oba te składniki są wspaniała pożywką dla probiotyków, Warzywo to pomaga również zwiększyć przyswajalność minerałów takich jak wapń, obniżyć ryzyko nowotworów jelita grubego, usprawniając ruch treści przewodu pokarmowego i ma działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy również dzięki zawartości witaminy K, kwasu foliowego, miedzi, witamin z grupy B, potasu, cynku, witaminy A, a nawet białka.

7. Banany

Banany są proste w spożyciu i pozytywnie wpływają na cały układ trawienny. To doskonała przekąska. Są świetne na takie dolegliwości jak zatwardzenie, biegunka i niestrawność. Zawierają także mnóstwo substancji odżywczych takich jak: potas, witamina C, witamina B6, magnez i błonnik. Uwaga! Niedojrzałe banany zawierają większą kwasowość co może powodować dolegliwości trawienne, dlatego należy jeść tylko te z żółta skórką.

8. Topinambur

Zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny co pomaga zapobiegać zatwardzeniom i chroni przed rakiem jelita grubego. Bulwę można spożywać na wiele różnych sposobów ? surową, gotowaną, smażoną, pieczoną.

9. Czarna fasola

Warto jeść oczywiście wszystkie fasole i warzywa strączkowe. Korzystny wpływ na zdrowie układu pokarmowego ma jednak zwłaszcza czarna fasola ponieważ zawiera więcej skrobi od innych roślin strączkowych. To idealny zestaw substancji, który umożliwia bakteriom kolonizującym jelito grube produkcję kwasu masłowego, niezbędnego dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania tego jelita.

10. Borówka amerykańska

Borówki są uznawane za ?superżywność?. Zawierają najwięcej antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw. Ponadto poprawiają pamięć, wspomagają funkcje układu immunologicznego, wpływają korzystnie na układ krwionośny, stabilizują poziom cukru we krwi, poprawiają wzrok, zapobiegają niektórym nowotworom i urozmaicają florę bakteryjną.

Podsumowując wato dodać, że produktów, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy jest znacznie więcej ale te wymienione wyżej należą z pewnością do najlepszych. Więcej porad i plan żywieniowy dla osób z problemami trawiennymi i nie tylko znajdziesz w książce ?Zdrowe jelita? na podstawie, której napisany został ten artykuł.

Zdrowe jelita