Kakao

Jest 11 produktów.

Kakao

Kakao to ziarno (orzech) owocu pochodzącego z drzew rosnących w amerykańskich dżunglach. Nasiona kakaowca to podstawowy składnik dobrej jakości czekolady, za którą większość z nas przepada. Poza walorami smakowymi ziarna kakaowca wyróżniają się też dobroczynnym wpływem na organizm ludzki. Wspierają pracę serca i układu krążenia. Surowe kakao z racji dużej zawartości minerałów i substancji odżywczych jest jednym z najlepszych naturalnych superproduktów.

Jakie substancje odżywcze zawiera ziarno kakao ?

Przeciwutleniacze: pomagają chronić się przed zwyrodnieniami i chorobami związanymi ze starzeniem się
Magnez: wspiera pracę serca i mózgu, poprawia perystaltykę jelit, osłabia skurcze menstruacy...

Kakao to ziarno (orzech) owocu pochodzącego z drzew rosnących w amerykańskich dżunglach. Nasiona kakaowca to podstawowy składnik dobrej jakości czekolady, za którą większość z nas przepada. Poza walorami smakowymi ziarna kakaowca wyróżniają się też dobroczynnym wpływem na organizm ludzki. Wspierają pracę serca i układu krążenia. Surowe kakao z racji dużej zawartości minerałów i substancji odżywczych jest jednym z najlepszych naturalnych superproduktów.

Jakie substancje odżywcze zawiera ziarno kakao ?

Przeciwutleniacze: pomagają chronić się przed zwyrodnieniami i chorobami związanymi ze starzeniem się
Magnez: wspiera pracę serca i mózgu, poprawia perystaltykę jelit, osłabia skurcze menstruacyjne
Żelazo: kluczowy pierwiastek dla naszego organizmu, przeciwdziała anemii
Chrom - pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi
Mangan
Cynk: odgrywa kluczową role z funkcjonowaniu układu odpornościowego, wątroby, trzustki, ustrojowych płynów płciowych i skóry
Miedź: pomaga w procesie tworzenia zdrowej krwi i wspomaga odporność
Witamina C: wspomaga odporność, wzmacnia działanie innych związków chemicznych
Kwasy tłuszczowe omega-6
Fenyloetyloamina: pomaga w koncentracji, ogranicza apetyt
Anandamid: pomaga utrzymać dobre samopoczucie
Tryptofan: pozytywnie wpływa na nastrój i działa przeciwstresowo
Serotonina: pomocna w walce ze stresem
Błonnik: pomaga w oczyszczaniu jelit i poprawia ich perystaltykę
Metyloksantyny: kofeina i  teobromina: kakaowiec to ubogie źródło kofeiny, która nie zagraża naszemu organizmowi. Teobromina zwalcza bakterie

Niestety nie każde kakao i nie każdy produkt zawierający kakao będzie posiadał wszystkie z wymienionych wyżej substancji. Przy wyborze odpowiedniego produktu należy kierować się przede wszystkim składem podanym na opakowaniu. Im więcej czystego  kakao i surowych ziaren kakaowca tym lepiej. W ofercie AleZielonegoSklepu oprócz produktów zawierających surowe kakao, takich jak czekolady czy batony znajdują się też surowe naturalne ziarna w całości, kruszone lub sproszkowane.

Więcej
© 2016 - All rights reserved Sklepy internetowe