Rośliny strączkowe

Jest 43 produktów.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe towarzyszą ludziom od wieków, a mimo to nadal nie są zbyt doceniane w kuchni. Z punktu widzenia żywieniowego, cenną informacją jest fakt, iż nasiona roślin strączkowych zawierają bardzo niewielkie ilości tłuszczów przeważnie ok 2%, jedynie soja zawiera ich ok. 18%. Tłuszcz ten jednak jest korzystny dla naszego zdrowia. Zawiera dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych tj. kwas linolenowy, linolowy i oleinowy. Rośliny strączkowe są też bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych. W naszym kraju najbardziej popularne są rośliny strączkowe takie jak fasola, groch i bób, ale dostępnych jest ich dużo dużo więcej. W ostatnim czasie, w szczegó...

Rośliny strączkowe towarzyszą ludziom od wieków, a mimo to nadal nie są zbyt doceniane w kuchni. Z punktu widzenia żywieniowego, cenną informacją jest fakt, iż nasiona roślin strączkowych zawierają bardzo niewielkie ilości tłuszczów przeważnie ok 2%, jedynie soja zawiera ich ok. 18%. Tłuszcz ten jednak jest korzystny dla naszego zdrowia. Zawiera dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych tj. kwas linolenowy, linolowy i oleinowy. Rośliny strączkowe są też bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych. W naszym kraju najbardziej popularne są rośliny strączkowe takie jak fasola, groch i bób, ale dostępnych jest ich dużo dużo więcej. W ostatnim czasie, w szczególności wśród wegetarian cieszą się rośliny takie jak soczewica, ciecierzyca czy soja. Można je wykorzystać na bardzo wiele różnych sposobów, np. pasztet z soczewicy, czy pasta z ciecierzycy i tym podobne. Warzywa strączkowe są szczególnie bliskie wegetarianom i weganom, ze względu na dużą zawartość białka, które jest trudno dostępne w innych produktach bezmięsnych. Oprócz wegetarian, po strączki powinni sięgać też diabetycy ponieważ rośliny te mają niski indeks glikemiczny.

Najważniejsze korzyści jakie daje nam spożywanie roślin strączkowych:

  • Regulują pracę przewodu pokarmowego
  • Zapobiegają zaparciom
  • Dostrzega się w nich właściwości zapobiegające powstawaniu raka jelita grubego


Nie powinniśmy zapominać o nasionach roślin strączkowych w naszej codziennej diecie. Jest to alternatywne źródło białka,  doskonałe źródło błonnika pokarmowego, a także element urozmaicający dietę. Należy pamiętać, że zdrowa i prawidłowo zbilansowana dieta, to dieta różnorodna, obfitująca w różne grupy produktów spożywczych. Warto sięgać szczególnie po produkty bogate w składniki odżywcze, naturalne i nieprzetworzone takie jak rośliny strączkowe.

Więcej
© 2016 - All rights reserved Sklepy internetowe