Mleko roślinne i bez laktozy

Jest 29 produktów.

Mleko roślinne i bez laktozy

Od pewnego czasu dużo słyszy się o szkodliwym działaniu mleka zwierzęcego (w szczególności krowiego, które najczęściej pijemy) na organizm człowieka. Pojawiają się opinie, że mleko nie zapewnia zdrowych kości, a wręcz przeciwnie, z wiekiem organizm coraz gorzej radzi sobie z jego trawieniem oraz, że może być ono nawet przyczyną powstawania nowotworów. Mleko krowie zawiera  laktozę, a w społeczeństwie pojawia się coraz więcej osób cierpiących na nietolerancję tego składnika.

Zdrowszą alternatywą są więc napoje roślinne wyglądem przypominające mleko. Mleko roślinne nie zawiera laktozy i zwykle jest też bezglutenowe. Smak jest uzależniony od tego z czego dane mleko jest zrobione. Wybór jest c...

Od pewnego czasu dużo słyszy się o szkodliwym działaniu mleka zwierzęcego (w szczególności krowiego, które najczęściej pijemy) na organizm człowieka. Pojawiają się opinie, że mleko nie zapewnia zdrowych kości, a wręcz przeciwnie, z wiekiem organizm coraz gorzej radzi sobie z jego trawieniem oraz, że może być ono nawet przyczyną powstawania nowotworów. Mleko krowie zawiera  laktozę, a w społeczeństwie pojawia się coraz więcej osób cierpiących na nietolerancję tego składnika.

Zdrowszą alternatywą są więc napoje roślinne wyglądem przypominające mleko. Mleko roślinne nie zawiera laktozy i zwykle jest też bezglutenowe. Smak jest uzależniony od tego z czego dane mleko jest zrobione. Wybór jest coraz większy. W AleZielonymSklepie można spotkać:

  • mleko sojowe
  • mleko orkiszowe
  • mleko kokosowe
  • mleko migdałowe
  • mleko ryżowe
  • mleko owsiane
  • mleko gryczane

A z czasem na pewno będzie ich przybywać. Mleko roślinne można wykorzystać tak jak tradycyjne mleko do kawy, deserów, owsianki, płatków śniadaniowych, koktajli itd.
Jeżeli znajdziemy odrobinę wolnego czasu mleko roślinne możemy zrobić w domu. Aby samodzielnie przygotować mleko roślinne należy zalać 1 szklankę np. migdałów  (można je wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę) lub nasion wodą i pozostawić na około 8 godzin lub całą noc, do namoczenia. Następnie trzeba je zmiksować i odcedzić przy pomocy gazy rozłożonej na sitku. Mlek gotowe!

Mleka roślinne mają wiele zalet:

  • są dobrym źródłem białka (najwięcej białka ma mleko sojowe)
  • mniej kaloryczne od tradycyjnego mleka
  • są dobrym źródłem błonnika
  • są źródłem wapnia
  • są lekkostrawne
  • zawierają dużo witamin i minerałów



Powiedzenie pij mleko będziesz wielki raczej nie ma już racji bytu, a mleko roślinne z biegiem czasu zyskuje popularność i nowych zwolenników.

Więcej
© 2016 - All rights reserved Sklepy internetowe